Slår tablettalarm

I 2020 gikk leger ut og advarte mot bruk av Paracetamol før det er nødvendig, og det var ikke første gangen. En overskrift i Dagbladet fra 14.juli 2023 fanga derfor oppmerksomheten min, «Slår tablett alarm!»

Overlege Ingrid Aas ved Legemiddelverket, sier det er en urovekkende økning i reseptfrie smertestillende tabletter. En rapport som er publisert av NOVA nylig, viser at 25 prosent av 10 – 12 åringer i Oslo – området bruker smertestillende tabletter. Er ikke det alvorlig?

En av forskerne bak studien sier Paracet ikke er løsningen om barn har vondt i magen fordi de gruer seg til noe. Paracetamol er ment til behandling av kortvarige smerter og bør derfor ikke brukes over lang tid. Om man bruker smertestillende over lang tid minsker effekten, og det er mye større risiko for bivirkninger. Hvem er det som vet det? Dette er faktisk en medisin som blir solgt i dagligvare butikker. Folk kjøper mat og kommer til kassa og slenger med en eske med Paracetamol, fordi det er kjekt å ha i huset. Foreldrene går med Paracet i stelleveska i tilfelle barnet blir urolig, og dermed blir det naturlig for ungene å bruke det. Dette blir ikke sett på som farlig, og det er virkelig skremmende.

Paracetamol er verdens mest solgte smertestillende medisin. Brukes den riktig kan den være til god hjelp for mange, men dessverre er det mange som missbruker den. Veien er kort fra noen tabletter ekstra til forgiftning, så det er registrert mange forgiftninger og dødsfall hvert eneste år. British Journal of Clinical Pharmacology skrev så langt tilbake som i 2005, at Paracetamol sto bak hvert fjerde potensielt alvorlige selvforskyldte forgiftning med legemidler, og legemiddelet var direkte årsak til flere dødsfall. Hvorfor i all verden blir ingenting gjort?

Problemet er også, at mange ikke er klar over at ved å hive innpå Paracetamol kan de opparbeide seg en overdose. Lever celler blir ødelagt ved høyere doser eller langvarig bruk, og man utsettes for leversvikt, akkurat som ved store mengder alkohol. Derfor er det ekstra farlig å ta det i sammen med alkohol.

Flere leger sa i 2020, at hadde det ikke vært for at de i dag hadde motgift, hadde Paracetamol vært fjerna fra markedet. Nå er de oppmerksomme på at barn blir alvorlig syke av missbruk, så hvorfor blir fremdeles ingenting gjort? Jeg fatter det bare ikke 🫣 Det er helt uforståelig for meg, at en medisin som utgjør en stor risiko kan kjøpes fritt og brukes av både barn og voksne. Hvor blir det av helseministeren?

CBD olje – som det finnes masse dokumentasjon på hjelper både barn og voksne uten skadevirkninger eller et eneste dødsfall, er ikke lovlig. En naturlig plante med få eller ingen bivirkninger skal folk skjermes for, fordi myndighetene mener det er narkotika 🤔 Forstå det den som kan. Paracetamol er ren gift i forhold, så nå må myndighetene få opp øynene.

Akkurat nå er jeg glad for at mange land ser hvordan cannabis hjelper mennesker og åpner opp for medisinsk behandling. Jeg håper virkelig at Norge og andre land kommer etter. Farmasøytindustrien er ikke interessert i min eller din helse. Det eneste de tenker på er muligheten til å tjene penger. Vi hører så mye om hvor viktig det er med menneskerettigheter, men hvor blir det av retten til å bruke en naturlig medisin? Jeg håper av hele mitt hjerte at Paracetamol blir fjerna fra butikkhyllene, og at barn får opplysninger om hvor farlig det er. Samtidig håper jeg inderlig at myndighetene skjønner hvor viktig det er at vi kan bruke en medisin som tar vare på kroppen, ikke bryter den ned.

Jeg kjenner at kamplysten min er tilbake, for jeg ønsker så inderlig at alle skal ha samme mulighet som meg. Jeg har virkelig et godt liv, takket være cannabis. Nå håper jeg myndighetene forstår at farmasøytiske medisiner ødelegger mer enn de hjelper, og at noe blir gjort.

Nå skal jeg nyte helgen, og jeg håper dere vil gjøre det samme 🥰

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Abonnere
Gi beskjed om
guest
0 Kommentarer
Innebygde tilbakemeldinger
Se alle kommentarer
0
Vil gjerne ha tankene dine, kommenter gjerne.x
()
x