Hva vi putter i kroppen har stor betydning for helsa

Noe som går igjen i starten av et nytt år, er å leve sunnere. Det har vært utrolig hyggelig å være i sammen med barn og barnebarn i jula, og jeg må innrømme at det har blitt mer mat enn jeg har godt av. Ronald lager fantastisk lammerull, noe som er tradisjon, og når det smaker så godt blir det alltid til at vi spiser for mye. Julemiddagen har vår datter og sønn stått for, og det har vært veldig deilig for Ronald å få maten servert. De er kjempeflinke til å lage mat, så her har det blitt mye kos og hygge.

Nå er det på tide å legge om kostholdet igjen, og å prøve å kvitte oss med de ekstra kiloene som ramla på i jula. Dette er vi ikke alene om, for nå blir vi bombardert med slankekurer. Vi blir hele tiden opplyst om å prøve vitaminer og kosttilskudd, og det er flott at det blir satt fokus på å leve sunt. Det som er trist er når dette blir en besettelse. Veldig mange hiver seg på en slankekur etter jul og unngår en rekke matvarer. Fett er fy, fy! Men vegetabilske oljer og smør av disse er faktisk viktig. Kroppen vår trenger litt fett, men det er sammensetningen vi må se på.

Vi blir anbefalt å ta vitaminer for det ene og det andre, men visste du at kosttilskudd er den vanligste årsaken til vitaminforgiftning?

NHI.NO, hadde en artikkel 1.8.2022, om en mann som hadde tatt høye doser av over 20 tilskudd av vitaminer og mineraler. Det endte rett og slett med at han fikk en forgiftning og ble innlagt på sykehus. Flere leger kan fortelle om økende antall mennesker med vitamin D forgiftning, som gir alvorlige helseproblemer. Når man kombinerer flere kosttilskudd kan noen hemme opptak av andre vitaminer. Spesielt vitamin A kan hemme effekten av vitamin D. Man skal også være forsiktig med vitamin K når man bruker blodfortynnende medisiner.

Det er ganske trist å tenke på alle som er så opptatt av å få i seg nok vitaminer, at de ender opp syke i stedet. Nei, et godt gammeldags kosthold vil alltid være best, og så den gode gamle norske tranen. Ved å ta tran hver dag får man et godt utgangspunkt, men faktisk gjør hampfrøolje den samme nytten. Den er utrolig næringsrik, og veldig fint for de som ikke vil ha i seg fisk. Ronald og jeg tar en spiseskje hampfrøolje hver morgen, og i sammen med 1000 mg C vitamin er det nok for oss.

At kostholdet har stor betydning for helsa vår er jeg ikke i tvil om, så jeg lar meg ikke friste av masse kosttilskudd. Jeg erstatter ofte kjøttet med bønner og linser, og frukt og grønnsaker gir masse vitaminer og næring. Så nå blir det å kose seg litt mer fornuftig fremover.

Ikke la kosttilskudd erstatte god næringsrik mat, og tenk på hvor mye penger du kan spare på det. Ikke la det å leve sunt bli en besettelse, men tenk på at kroppen din er som en bil. Fyller du feil bensin på tanken går det galt. Sånn er det også med kroppen vår. Får den god næringsrik mat? Ja, da har vi gjort jobben vår for å få et godt liv.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Abonnere
Gi beskjed om
guest
0 Kommentarer
Innebygde tilbakemeldinger
Se alle kommentarer
0
Vil gjerne ha tankene dine, kommenter gjerne.x
()
x