Hvor blir det av menneskerettighetene

Da yngste jenta mi ble født, hadde hun utrolig dårlig syn. Briller med glass tykke som colabunner, ble dessverre utslaget til mye mobbing, så det var en tøff og vanskelig tid. Etter hvert som synet ble dårligere, undersøkte vi muligheten for øyeoperasjon, men det var heller nedslående. Spesialisten på Ullevål sykehus mente synet var for dårlig til at noe kunne gjøres, så da måtte vi bare slå oss til ro med det. Det var ikke lett for en ung jente å studere når synet bare ble dårligere, men ved ren flaks kom hun over en privat klinikk i Oslo som utførte synskirurgi. Heldigvis kunne de gjøre noe der, så etter behandling fikk hun 100 prosent syn. Det var helt fantastisk! Som foreldre betalte vi gjerne de 42 000 kronene det kosta den gangen, selv om det var dyrt for oss, for livskvaliteten til jenta vår kom først. Jeg prøvde å søke om å få dekka utgiftene gjennom det offentlige, men nei, da! Det var avslag. Hva hadde det ikke kosta de om hun ble blind? Dette er mange år siden, og jeg synes det er tragisk at vi ikke har kommet lenger i dag. Fremdeles må foreldre kjempe for å få riktig medisin til barnet sitt.

Norge er et velstandsland, men dessverre gjelder ikke det for alle. Når noen blir syke og det offentlige ikke kan hjelpe, søker vi andre muligheter. Mange søker alternativ behandling, og flere og flere starter med cannabis som medisin. Dessverre er dette store utgifter for en vanlig familie, og derfor er det tragisk at myndighetene ikke kan dekke dette på lik linje med andre medisiner. Hvor blir det av menneskerettighetene da? I 2019, hadde Thomas Seltzer med programmet Trygdekontoret (NRK), en reportasje om cannabis. Der møtte vi en familie med en liten datter som hadde alvorlig hjerneskade og epilepsi. Zara Angelica hadde fått et helt nytt liv etter at foreldrene ga henne CBD olje, men de hadde hatt en kamp mot myndighetene for å kunne importere medisinen. Selvfølgelig var de letta over å få den godkjent, men staten ville ikke dekke utgiftene. Etter videointervjuet Margit Vea hadde med meg i 2019, fikk jeg en rørende melding fra mamma`n til denne jenta. Og da må jeg ærlig si, at det rant noen tårer. Hun takka meg for at jeg sto frem med min historie, for da bana jeg kanskje vei for de også. Tre år har gått, men dessverre er vi like langt. Hver dag må denne familien tenke på hvordan de kan samle nok penger til CBD oljen, og deres kamp har pågått i mange år. Hvor er menneskeverdet her?

Når noen blir syke er det en påkjenning for hele familien, og da burde det være unødvendig å kjempe for å få dekka utgifter til den eneste medisinen som hjelper. Det er en stor belastning å være pårørende til et sykt barn, eller en voksen. Har du samtidig en evig kamp for å samle nok penger til denne medisinen, kan du faktisk bli syk av påkjenningen sjøl. «ALLE mennesker har RETT til et verdig LIV»! Det står i loven om menneskerettighetene. Hvor har den loven blitt av? Jeg håper virkelig at politikerne kan åpne øynene, og se hva cannabis gjør for utrolig mange syke mennesker. Nå er det sannelig på tide!

Om noen av dere vil støtte familien til lille Zarah Angelica, kan dere gå inn på nettsiden hennes på Facebook: Zarah Angelicas kamp mot sykdom – Medisinsk Cannabis.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Abonnere
Gi beskjed om
guest
0 Kommentarer
Innebygde tilbakemeldinger
Se alle kommentarer
0
Vil gjerne ha tankene dine, kommenter gjerne.x
()
x