Hva sier forskningen om MS?

Multippel sklerose (MS) er en nevrologisk og alvorlig sykdom som det ikke finnes kur for. Symptomene kan komme og gå (kalles attakker) og varierer veldig fra person til person. Smerter er vanlig hos opptil 80 % av pasientene, og det er veldig vanskelig å finne smertestillende medisiner som hjelper. Muskelspasmer og fatigue (utmattelse) er også med på å gjøre livet vanskelig. Det finnes ingen enkel behandling, men noen medisiner kan bremse utviklingen av sykdommen. Problemet er at disse kan gi alvorlige bivirkninger.

Forskning med cannabis mot MS har pågått over flere år, og nå er flere hundre dokumenter samla. Studiene fra flere land viser svært gode resultater. Britiske forskere så gode resultater med medisinen Sativex (en medisin laga av cannabisekstrakt). I 2010 ble denne medisinen godkjent i Storbritannia, flere land fulgte etter, og selvfølgelig var Sverige tidligere ute enn Norge.

Et spansk team fant også veldig gode resultater med CBD, og de fant ingen bivirkninger på forsøkspersonene. Forskningen viser at CBD kan forbedre livskvaliteten til personer med MS på flere områder. CBD er betennelsesdempende, smertestillende og reduserer spastisitet. Depresjon er veldig vanlig, og da er det flott at CBD kan bedre livskvalieteten og humøret.

Mindre smerter og stivhet gir et bedre liv. THC er viktig i behandlingen, men CBD er også til stor hjelp siden det er muskelavslappende i seg sjøl. Det må være høy andel av CBD, 15-25%. En kombinasjon av THC og CBD er best. Om det ikke kurerer sykdommen kan det absolutt forbedre livskvaliteten til mange som sliter med å finne riktig behandling. MS pasienter i Norge kan søke om å få dekka behandlingen sin, og jeg håper dette blir et tilbud til alle som ønsker det.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Abonnere
Gi beskjed om
guest
0 Kommentarer
Innebygde tilbakemeldinger
Se alle kommentarer
0
Vil gjerne ha tankene dine, kommenter gjerne.x
()
x