CBD mot epilepsi

Det er lenge siden jeg har lest om medisinsk cannabis for epilepsi, men siden jeg fikk en forespørsel fra en dame valgte jeg å dykke litt ned i det. Jammen ble jeg overraska. Da jeg var på Kalapa Clinic for over syv år siden sa legen det var viktig med THC i epilepsibehandling, så jeg bruker mye THC (Tetrahydrocannabinol) hver dag i sammen med CBD (Cannabidiol). Siden jeg hadde det greit med dosering i forhold til både epilepsien og parkinsonismen, har jeg ikke gjort noen forandringer.

Dessverre har helsetilstanden min blitt verre siden i fjor høst, og jeg har ikke lenger anfallskontroll. Så det var virkelig spennende å se hva forskningen viser fra de siste fire årene. Nyere studier viser at THC ikke har noen viktig rolle i forhold til epilepsi. Faktisk viser forskningen at for mye THC kan øke anfall, snarere enn det behandler det. Derfor er det vanskelig å behandle anfall med THC. På grunn av den psykoaktive effekten som kan oppstå blir THC utelukka i anfallsbehandling, selv om den kan bidra til anti-anfalls aktivitet.

Når CBD og THC brukes i sammen blir det annerledes fordi CBD motvirker noen av effektene til THC. Det er en av grunnene til at pasienter som tar marihuana med høyere innhold av CBD har mindre sannsynlighet for å utvikle negative THC relaterte psykoaktive symptomer og kan tåle høyere dose med THC. I kombinasjon med CBD skal det også større mengder med THC før man kjenner rus, og for min del kjenner jeg ingen rus. Siden jeg har enorme nervesmerter og stor muskelstivhet er THC nødvendig for meg, men kanskje jeg bør prøve å gå ned på doseringen for å se om det kan stabilisere anfallene mine igjen. Cannabis fjerner ikke sykdommen men demper symptomene sånn at man får mer livskvalitet, og jeg har også skjønt at de fleste voksne er avhengig av litt medisin ved siden av CBD olje.

Forskerne har fokusert på å teste ikke- psykoaktive midler, spesielt CBD og CBDV (Cannabidivarin). Ved en rekke anfallsmodeller ser forskerne lovende resultater hos rotter og mus. CBD viser en beskyttende aktivitet i pilokarpinmodeller av tinninglapp anfall og fokale anfall og reduserer varigheten av utladning etter anfall. Sammenligna med THC viser CBD god effekt mot fokale og generaliserte anfall. Medisinsk cannabis er sikrere i bruk enn epilepsimedisiner og har svært lite bivirkninger. Det er derfor tryggere å bruke.

CBD har ingen rusgivende effekt, men siden de fleste forbinder CBD med marihuana blir den satt i samme bås. Det er fryktelig synd, for mange som sliter med bivirkninger av epilepsimedisinene kan dra stor nytte av CBD. Jeg er en av de som slet med bivirkninger av medisinene og hadde ingen anfallskontroll, derfor er jeg så takknemlig for at jeg har mulighet til å bruke cannabis her på Tenerife. Mange er resistente mot epilepsimedisiner, og da burde de få mulighet til å teste CBD. Det er tross alt livskvaliteten det handler om.

Det er mange forskjellige typer epilepsi, og alle opplever anfallene forskjellig. Når det gjelder voksne som vil prøve medisinsk cannabis, blir de fleste overlatt til seg sjøl og må prøve seg frem. Forskerne har fokusert mest på å kunne behandle barn med vanskelig behandlingsbar epilepsi, sånn som Dravet syndrom og Lennox- Gastaut syndrom. Disse barna kan få tilbud om Epidolex i noen land. Dette er en farmasøyt medisin med høyt innhold av CBD, men den kan ha mange alvorlige bivirkninger. En ren olje med høyt innhold av CBD vil være bedre, og det har forskere i USA, Israel og Australia funnet klare bevis på.

Forskerne så at CBD bremser anfallene betraktelig, og hos mange stoppa de helt. Den tolereres godt og har få til ingen bivirkninger. Med bedre anfallskontroll og søvn ble adferden til barna mye bedre. Dr. Dustin Sulak sier mye av epilepsimedisinene som brukes til barn er testa på voksne, så derfor vet de ikke hva langtidsvirkningene kan bli. Da forundrer det meg at vi hele tiden får høre i Norge og andre land, at jo, vi ser resultater av cannabis som medisin, men vi kan ikke godkjenne siden vi ikke vet noe om langtidsvirkningene. Hallo, er det noe annerledes?

Dr. Sulak sier videre: «Cannabis har gitt utrolig gode resultater på barn, særlig de som har hatt mange anfall hver dag og ikke klart å redusere anfallene. Jeg har hatt mange gode resultater med å behandle både voksne og barn. Best resultater er det på barn, hvor anfallene blir dramatisk redusert og ofte borte. For foreldrene er det et mirakel. Hos voksne ser jeg at de fleste kan redusere medisinene betraktelig, og noen kan kutte ut medisinen helt.»

Det pågår flere studier om epilepsi og autisme. I behandling er det viktig med høyt innhold av CBD, og det er viktig med lik dosering. De starter med lav dose morgen og kveld, og det er lettest å kontrollere med dråper. Så økes disse med en og en dråpe til det er effekt. Noen må også bruke tre ganger daglig. Alt virker inn på en CBD olje. Hvilken strain som er brukt og hvordan planta er dyrka har også betydning. Derfor kan for eksempel to forskjellige CBD oljer av lik styrke virke forskjellig. Om man tar CBD i kapsler kan de også virke annerledes fra gang til gang, derfor anbefales dråper under tunga.

Ved legemiddelresistente anfall er CBD absolutt verdt et forsøk. I mange tilfeller kan også CBD gjøre at epilepsimedisinene tåles bedre. Bivirkninger er registrert ved samtidig bruk av valproat behandling, vanligste var diare`, søvnighet og nedsatt appetitt. Men disse forsvant etter hvert. Kan man få bedre kontroll på anfallene gir det en helt annen livskvalitet. Jeg er ikke anfallsfri, men får jeg et anfall gir Ronald meg noen dråper med olje. Anfallene går fortere over, og det fine er at jeg ikke blir så utlada etterpå. Da jeg gikk på epilepsimedisiner måtte jeg alltid legge meg etter et anfall fordi jeg fikk en utladning. Det trenger jeg ikke lenger, og det gir en helt annen livskvalitet.

Å starte med CBD på egenhånd kan være skummelt, så derfor anbefaler jeg folk å kontakte Horsted Institute i København. Der har de stor kunnskap om cannabis som medisin. Dessverre er Kalapa Clinic nedlagt her på Tenerife, men de har en medisinsk klinikk i Barcelona. De har også konsultasjon over nettet. Det er forferdelig når epilepsianfall ødelegger livet, så ikke nøl med å gjøre et forsøk.

(Noe informasjon har jeg funnet i Lancet Magazine og National Library of Medicine. Sistnevnte har en lang artikkel med forskning publisert 31.12.2017. Mye er også henta fra YouTube).

YouTube: Dr. Bonni Goldstein – How CBD Works For Epilepsy. Dette er en ganske ny video hvor hun forklarer detaljert hvordan CBD virker på hjernen, og hva forskerne har funnet så langt. Hun sier: «Vi trenger mer forskning, men nåværende forskning støtter bruk av CBD som en anfallsmedisin. Se lenke under.

https://www.youtube.com/watch?v=-G98tsFbjCw

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Abonnere
Gi beskjed om
guest
0 Kommentarer
Innebygde tilbakemeldinger
Se alle kommentarer
0
Vil gjerne ha tankene dine, kommenter gjerne.x
()
x