Når medisiner tar liv

NRK.no hadde en artikkel 27.august 2019, hvor de skrev om den store opiat-epidemien i USA. Medikamenter med opioider ble tidligere gitt som smertelindring til kreftpasienter eller mennesker i livets siste fase, nettopp fordi de er så sterkt avhengighetsskapende. Farmasigigantene kom med feilinformasjon og bagatelliserte risikoen ovenfor leger og pasienter, derfor ble det en eksplosjon i bruk av opiater. Resultatet har vært katastrofalt, så hvert syvende minutt dør en amerikaner av overdose. Dette var skrevet i 2019 og resulterte i store erstatningssaker.

I går hadde NRK nyheter en ny artikkel, men denne gangen gjelder det Norge. «Ny norsk pasientgruppe rammes av opioidoverdoser»

Ny forskning viser at det har vært en voldsom økning i overdoser etter inntak av sterke smertestillende, som Paralgin Forte og OxyContin. Det er oftest eldre, og det er også flest kvinner. Disse har ingen tidligere rusproblemer, men felles er at de har enormt sterke smerter. Sterke smertestillende piller har vært den vanligste årsak til overdosedødsfall i Norge helt siden 2016. Det er veldig bra at dette kommer frem i lyset, men hvorfor har de ikke gjort noe med det tidligere?

Ved kraftige langvarige smerter er det lett å ta imot opiater av legen, for da gjør vi nesten hva som helst for å slippe de intense smertene. Etterhvert minsker virkningen, dosen økes og flere velger å øke på egenhånd. Sånn fortsetter det, og mange tenker ikke på at de tar for mye.

Da jeg ble innlagt på sykehuset i 2015 med ekstreme smerter, tenkte jeg aldri på å spørre legen om det var farlig. Jeg fikk store doser med OxyContin i kombinasjon med Paracetamol, men det eneste som betydde noe var å slippe smertene. Det gikk mere opp for meg etter en tid, da jeg fikk sterke abstinenser to timer før neste dose. At noen velger å hive innpå for å slippe abstinenser eller sterke smerter, har jeg ingen problemer med å forstå. De som dør av medikament overdoser har sikkert ingen ønsker om å dø, men de kjemper en kamp mot smertene.

Jeg priser meg lykkelig over at jeg klarer meg med bare cannabis i dag, og at jeg er så heldig å bo i et land jeg kan bruke akkurat det jeg trenger for å ha livskvalitet. For meg er det helt uforståelig at cannabis ikke er et tilbud i Norge og andre steder. Cannabis har få eller ingen bivirkninger, og det er ALDRI registrert et dødsfall. Denne planta gir god smertelindring og man slipper overdosedødsfall. Eneste taperne blir medisingigantene, så hva er viktigst? De eller menneskeliv?

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Abonnere
Gi beskjed om
guest
0 Kommentarer
Innebygde tilbakemeldinger
Se alle kommentarer
0
Vil gjerne ha tankene dine, kommenter gjerne.x
()
x